13. november je mednarodni dan prijaznosti, obeležujemo pa ga že vse od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti.

Na ta dan potekajo najrazličnejše aktivnosti, ki ljudi opominjajo na pomen prijaznosti s preprosto željo, da bi le-ta postala del našega vsakdana. Društvo Humanitarček je tako pred leti pričel z akcijo izdelovanja kamenčkov prijaznosti. Gre za čisto običajne kamenčke, ki jih “oblečemo” v različne barve, jih poslikamo z motivi ali jim dodamo lepe misli, nato pa jih skupaj s sporočilcem pustimo na naključnih mestih, da ljudem polepšajo dan in narišejo nasmeh na obraz.

V Vzgojnem zavodu Kranj smo se akciji izdelovanja kamenčkov prijaznosti pridružili že v lanskem šolskem letu in letošnje leto smo to lepo gesto z veseljem ponovili. Tokrat so kamenčke prijaznosti izdelovali mladostniki v Stanovanjski skupini Valjavčeva. Nastala je kopica čudovitih kamenčkov, ki so svoje mesto dobili pred slehernimi vrati domačega bloka, pa tudi po celotnem okolišu Stanovanjske skupine Valjavčeva. Celoten proces izdelovanja in deljenja kamenčkov prijaznosti je bil zares prijeten, a najbolj nam je srce zaigralo, ko smo slišali pogovor dveh stanovalk našega bloka, ki sta radostno klepetali o tem, da sta dobili vsaka svoj kamenček in da jima je le-ta polepšal dan. Takrat smo vedeli, da je bilo vredno in da naslednje leto nadaljujemo z akcijo.

Do takrat pa bomo prijaznost širili s prijazno besedo in lepimi gestami. Slednje namreč nič ne stane, lahko pa naredi čudeže, mar ne?

Prijazen mednarodni dan prijaznosti vam želimo!

Zapisala: Mateja Oman Komurka