Pisalo se je davno leto 1996, ko je pod pobočji Kamniško-Savinskih Alp, v osrčju neokrnjene narave, ob pogledu na lesketajoče se Črnavsko jezero, svoja vrata prvič odprla Stanovanjska skupina Črnava. Takrat se je 8 otrok in mladostnikov, v spremstvu petih vzgojiteljev in gospodinje vselilo v hišo, ki je skozi leta nudila začasni dom mnogim posameznikom s cele Slovenije.

Skozi leta se osnovno poslanstvo te hiše ni spreminjalo. Vzgojitelji in gospodinja že generacije skrbijo za mlade z željo, da bi jih čim bolje opremili z veščinami za življenje in jih pripravili, da bodo nekoč samostojne in odgovorne osebe.

Življenje v Stanovanjski skupini je pestro in razburljivo, prav noben dan ni prejšnjemu dnevu enak. Poleg obveznosti kot so šola, učne ure, dežurstva in generalna čiščenja, so tu še veliko bolj prijetne stvari, na primer izleti, športne dejavnosti, adrenalinske aktivnosti, umetniške delavnice, učenje socialnih veščin, praznovanja praznikov ter rojstnih dni, filmski večeri, … Prav vsak otrok in mladostnik ima v okviru teh dejavnosti možnost razvijati svoja močna področja in talente. Med nami so tako nadarjeni umetniki in glasbeniki, spretni plesalci, uspešni športniki.

V Stanovanjski skupini Črnava trenutno biva 7 otrok in mladostnikov. Skupaj tu doživljajo mnogo nepozabnih dogodivščin, ki jim bodo ostale v spominu za vedno. Ob tem so včasih med seboj najboljši prijatelji in zavezniki, spet drugič se med njimi pošteno krešejo iskre. Filmski scenaristi bi po njihovih življenjih lahko napisali odlične scenarije za romantične komedije, napete drame, akcijske in pustolovske filme. Naša Aleksandra pa je v namen praznovanja 20-letnice Stanovanjske skupine delček vsakdana strnila v verzih in nastala je čisto prava črnavska himna z naslovom Črnavci: to smo mi.

ČRNAVCI: TO SMO MI

Naš jutranji pozdrav
je vzgojiteljev živžav,
ko dobro jutro reče mi,
saj v šolo se mudi.

Pri nas prijatelji smo vsi
– otroci in vzgojitelji –
saj skupaj si želimo,
da čim lepše tu živimo.

Ko iz šole pridrvimo,
kosilo že dobimo,
le še nekaj prej je tu,
da hišo uredimo
in za sobo poskrbimo.

Pa da ne bi pozabila:
z nami je tudi odlična gospodinja,
ki za oblačila, kosilo in red poskrbi,
ko pa svoje delo dokonča,
že igrice na internetu igra.

Med prostim časom se učimo,
da zaupanje med seboj dobimo.
Na (mu)učnih skupaj se potimo,
da znanje tega sveta osvojimo.

Potujemo od morja, smučišč in v neznane kraje,
saj prav take dni imamo najraje.
Skupaj uresničujemo svoje skrite sanje
in z vzgojitelji počasi stopamo vanje.

Za večerjo dežurni že pripravi
in skupaj za mizo sedimo kot v ustavi.
Nato še tuš, televizija in postelja nas čaka,
da nas jutri boljši dan dočaka.

Ob jezeru Črnava
naš drugi dom stoji,
v njem srečo, mir in varnost
našli smo mi vsi.

Kot se spodobi, smo 20 let Stanovanjske skupine Črnava obeležili s prav posebnim praznovanjem. Za vse obiskovalce smo pripravili uradni kultrurno-zabavni program, povabili pa smo jih tudi, da se sprehodijo po hiši, si ogledajo prostore in dekoracijo v njih, posedijo na kavču in spremljajo film, ki smo ga posebej za to priložnost posneli Črnavci, si ogledajo fotografije, se razvajajo v črnavski sobi čutil, se pocrkljajo z našimi unikatnimi in ročno narejenimi izdelki ter se z nami družijo ob klepetu, dobri hrani in pijači.

Vsem, ki ste se odzvali našemu vabilu, se iskreno zahvaljujemo in upamo, da ste uživali v našem malem črnavskem svetu. 🙂