6.10. 2015 smo se »Nasvizovci« podali na adrenalinsko pustolovščino v skakalni center na Poljah (3 km oddaljen od Bohinjskega jezera) na Hansenovo skakalnico.

Dan je bil turoben, pripravljalo se je na dež, vendar 14 pogumnežev (12 otrok/ mladostnikov in dve vzgojiteljici), to ni odvrnilo od želje, da se poda na adrenalinsko preizkušnjo na bohinjski flayer (napravo za simulacijo smučarskih skokov) in zorbing (kotaljenje v žogi navzdol).

Zaradi nestrpnosti smo pod skakalnico prišli eno uro prezgodaj, zato smo se odpravili do jezera, kjer smo se v bližnjem bifeju okrepčali s kakavom. Ob srebanju vroče, sladke tekočine, so začeli padati prvi komentarji: » mene je pa strah«, »ali bom zmogla«, »jaz pa ne bi šel«, »komaj čakam«, … Kot nalašč, je začelo še deževati. Marsikdo si je pri sebi že oddahnil, češ, saj bo zadeva odpovedana. Ob vzpodbudnih besedah spremljevalk, ki pa tudi nisva bili povsem ravnodušni (to je bilo potrebno skriti), smo se točno ob 15.00 pripeljali ob vznožje skakalnice. Tam sta nas pričakala dobrovoljna Brane in Nejc, inštruktorja in bivša skakalca. Deževati je prenehalo, zato smo se takoj odpravili v akcijo. Sledila so navodila in razdelitev v dve skupini. Nejeverni pogledi proti zaletišču so bili zgovorni: »Ali je varno?«. Inštruktor nas je potolažil in povedal, da je bil najmlajši udeleženec star 4 leta, najstarejša udeleženka pa 82 let. No, če sta zmogla ona, bomo pa tudi mi, smo si rekli in se s pravi skakalnimi smučmi in potrebnimi varnostnimi pasovi odpravili na vrh skakalnice.

Prav vsi smo uspešno preizkusili adrenalinski in varni preizkus skakanja, se počutili kot ptice, podoživeli, kako se počutijo naši šampioni v zraku, … Navijanja, ploskanja, vzpodbujanja ni manjkalo, pa tudi smeha ne, ko je ena od udeleženk ponesrečeno pristala na kolenih, brez poškodb seveda. Nekaterim je uspelo poleti v pravi V- tehniki in celo pristati v telemarku. Tudi skriti talenti so se našli.

Sledila je druga adrenalinska preizkušnja, ki sem imenuje zorbing. Zorb je ogromna žoga, narejena iz posebnega PVC-ja. Premer Zorba je 3.30m, vanj pa spravimo 13 kubikov zraka. Med kotaljenjem je med vami in zemljo 70 cm zraka, saj ste pripeti v žogi, ki je znotraj žoge. V žogo se usedeta dve osebi, ki sedita eden nasproti drugega, pripeta vsak na svoj sedež. Ko so noge vpete, pas okoli trebuha zategnjen, naramni pasovi čez rame varno pritrjeni in roke v oprijemu, se po besedah 3,2, 1 prične nepozabni spust.

Za konec lahko zapišemo tole. Hvala tistemu zgoraj, ki je poskrbel, da je prenehalo deževati in smo lahko izpeljali športno adrenalinsko aktivnost. Zmagali smo, vsak zase in vsi skupaj. Premagali smo strah, prepoznali lastno vzdržljivost, meje sposobnosti, zaupanje vase in druge ter se medsebojno povezali.

Mentorici: Katja Sitar in Saša Gorenc Košir

Zapisala: Saša Gorenc Košir